Do What You love

Open Source: Given enough eyeballs, all bugs are shallow"

Geschreven op 11 april 2019 door Harmen Siedsma

Dit is het mantra van een van de grootste open source distributies ter wereld: Linux (en tevens de wet van Linus). Vrij vertaald: Hoe meer mensen meekijken, hoe sneller een (programmeer)fout wordt opgemerkt en verbeterd.

Open source software is software waarvan de broncode, die gebruikt wordt om het programma te maken, vrij beschikbaar is voor het publiek om te bekijken, te bewerken, te transformeren en opnieuw te distribueren.

Zo kan elk type programma open source zijn. Denk hierbij aan besturingssystemen, websites, software, apps, noem maar op.

Open source werd geboren uit de technologiecommunity. Vanaf het allereerste begin hebben ontwikkelaars en technici nieuwe technologieën ontwikkeld door middel van samenwerken. Neem bijvoorbeeld een ontwikkelaar achter zijn bureau in Kampen.

Hij of zij ontwikkelt een nieuwe applicatie en, omdat hij of zij heeft gekozen voor het verspreiden van een nieuwe oplossing, kan een ontwikkelaar in Zweden de applicatie bestuderen en voorstellen doen voor manieren om deze te verbeteren. Kennis wordt gedeeld en een hele gemeenschap profiteert van de collectieve innovatie.

Dit niveau van open samenwerking stimuleert innovatie. De 'open source manier' is een manier om mensen in staat te stellen hun eigen talenten te ontwikkelen en deze ook weer terug te geven aan een gemeenschap en een gemeenschappelijk doel: de beste mogelijke oplossing bedenken.

Zonder zo'n samenwerking zouden veel van de technologieën die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen nooit ontwikkeld zijn. Of nog erger, die technologieën zouden verborgen zijn achter patentwetgeving en ontoegankelijk zijn voor de meerderheid.

Meer weten over open source oplossingen? Kom gerust een keer koffiedrinken!

Meer nieuws