een man die een glas vasthoud waar de zon door heen schijnt

Waarom moet ik een website onderhouden?

Geschreven op 02 mei 2019 door Harmen Siedsma

Je hebt fors geld geïnvesteerd in een website en na een jaar merk je dat sommige delen van de website al niet meer optimaal functioneren. De Flash elementen doen het niet meer in Firefox, je krijgt om de haverklap meldingen voor het doen van updates en de website wordt als niet veilig bestempeld door Google Chrome. Hoe kan dit allemaal?

Simpel, een website is niet een opzichzelfstaand platform. Het kent enorm veel afhankelijkheden met de buitenwereld. En die afhankelijkheden in combinatie met de website bepalen hoe jij een website te zien krijgt.

Server

Een website staat met al zijn code en data op een server. Deze server zorgt ervoor dat het geheel veilig staat opgeslagen maar ook dat het zo snel mogelijk getoond wordt als een gebruiker de website wil zien. Om de server goed en veilig te laten functioneren moet hij regelmatig worden geüpdatet. Soms worden bepaalde functionaliteiten compleet vervangen met een betere/veiligere versie, hierdoor kan het voorkomen dat je site niet meer perfect werkt na het uitvoeren van updates. Dit is dus erg van belang om bij te houden.

Browser

Daarnaast bekijk je een website in een browser. De browser interpreteert als het ware de code van de website en toont een gebruiker wat hij leest. Bij de bouw van een website kan het zijn dat de browser bepaalde code anders interpreteert dan na een update van diezelfde browser. Dit komt door dezelfde reden als bij de server, functionaliteiten worden soms vervangen met een betere/veiligere variant.

Responsive

Tegenwoordig vindt 70% van het internet gebruik plaats op een mobiele telefoon. Dit zorgt ervoor dat een website altijd moet schalen naar het scherm waar het op afgespeeld wordt. Veel oude website zijn alleen gebouwd voor computer- of laptopschermen en kunnen zich dus niet aanpassen aan een mobiele telefoon of maar aan een beperkt aantal telefoons. Ook in dit geval moet er weer opnieuw naar het schalen gekeken worden.

Kortom een website vergt onderhoud en aandacht. Als je dit goed bijhoudt kun je jaren met dezelfde site vooruit.

Meer nieuws