Een afbeelding met balonnen die weergeeft hoe mooi een Drupal theme kan zijn

Een Drupal theme is het sausje waar een klant of bezoeker voor komt

Geschreven op 03 oktober 2019 door Harmen Siedsma

Bij het bouwen van een Drupal website hoort een Drupal theme. Met dit thema zorg je voor het stijlen van een website, een van de meest essentiële onderdelen. Het is immers het visitekaartje van je organisatie en het eerste en het laatste dat een bezoeker ziet.

Er zijn verschillende opties bij het kiezen van een thema. De eerste en meest belangrijke optie is, laat ik er zelf een bouwen? Of kies ik voor een al bestaande (al dan niet betaald)? Vervolgens is het essentieel dat je een Drupal theme altijd modulair, dus uit verschillende componenten laat opbouwen.

Een Drupal theme is eigenlijk een set aan herbruikbare bouwonderdelen waarmee je de styling van een website regelt. Je zorgt eerst dat alle onderdelen aanwezig zijn en afzonderlijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Op die manier kun je elke pagina van je website met dezelfde componenten stijlen maar kun je wel steeds voor andere functionaliteiten kiezen.

Bestaand theme of zelf bouwen?

Bij het kiezen voor een al bestaand Drupal theme is het in de eerste plaats belangrijk dat je kiest voor een Drupal theme dat klopt bij de uitstraling van je bedrijf of persoon. Maar daarnaast is het vrij essentieel dat je goed kijkt naar een theme dat modulair is opgebouwd. Want je bedrijf of organisatie groeit natuurlijk snel en daardoor wil je steeds meer met je huidige website. En daarvoor wil je snel schakelen en niet dat een bedrijf steeds wekenlang moet bouwen aan een nieuw component voor een Drupal theme als jij een nieuw soort pagina wil maken voor je website.

Maar het kan ook heel goed zijn dat geen van de bestaande Drupal themes echt uitkomst biedt. In dat geval is het slim om voor een zelfgebouwd Drupal theme te gaan. Zo kun je zelf alle facetten van de styling bepalen en zorg je ervoor dat een website precies de uitstraling heeft die jouw bezoekers of klanten trekt. Het zorgt er ook voor dat je vooraf gedwongen na moet denken over de uitstraling die je wil hebben en welke onderdelen je wil gaan inzetten binnen je Drupal theme

Bij het zelf laten bouwen van een Drupal theme blijft het belangrijk dat je ICT-partner modulair bouwt zodat je in de toekomst niet met onnodige kosten wordt opgezadeld omdat een bepaald deel van het thema niet zonder het andere kan of weer net van een andere module afhankelijk is.

Alle componenten moeten los gebruikt kunnen worden anders kom je al vrij snel in de problemen bij het opbouwen van de website.

Benieuwd naar onze oplossingen op dit gebied?

Meer nieuws