Drupal

Drupal

Wat is Drupal?

Over de onze hele website kom je het tegen, maar wat is Drupal nou eigenlijk? In de eerste instantie is Drupal een content management systeem. Dat is kort gezegd een softwarepakket waarmee je een website kunt bouwen. Als je Drupal downloadt van drupal.org heb je eigenlijk al een functionele website, die je daarna helemaal naar je eigen idee kan inrichten en uitbreiden. Daarnaast is Drupal open source, wat inhoudt dat iedereen met programmeerkennis bij kan dragen aan de broncode van het systeem. Wereldwijd zijn dat al meer dan 100.000 personen met allerlei verschillende professionele achtergronden.

Drupal core en uitbreidingsmodulen

Drupal is een softwarepakket dat na de eerste installatie al veel basisfunctionaliteit bevat, zoals verschillende pagina's, menu's, publicatie-opties en natuurlijk beveiliging tegen hacks. Deze basisfunctionaliteit is gebundeld in de zogeten 'Drupal core', oftewel de 'kern' van het CMS.

Deze kern kan vervolgens uitgebreid worden met allerlei extra functionaliteit, zoals delen via social media, content streaming, live chats enzovoorts. Deze uitbreidingen worden ondergebracht in zogeheten 'contrib'-modulen (afgekort voor 'contributed'). Naast uitbreidingen op de kern worden deze modulen ook gebruikt om het basissysteem te overschrijven. Volgens de algemene spelregels is het namelijk uit den boze om iets in de kern aan te passen. 'Contrib'-modulen worden ook gratis voor download beschikbaar gemaakt via de website van Drupal.

Bijdragen worden altijd grondig getest en gecontroleerd op allerlei standaarden voor o.a. het juiste gebruik van code ('coding standards') en veiligheid, blijft Drupal een solide systeem van hoge kwaliteit.

Maatwerk

Heb je nou echt iets specifieks nodig voor jouw website? Daarvoor worden zogeheten 'custom'-modulen gemaakt door Drupal-professionals. Deze modulen bevatten maatwerk die specifiek voor bepaalde projecten moet worden ingebouwd. Voor uitgebreidere informatie over maatwerk dat door Your Source wordt gedaan verwijzen wij naar deze pagina

Enkele cijfers:

  • 106.222 actieve gebruikers
  • 27.824 beschikbare modules
  • 551 beschikbare thema‚Äôs

Look and feel

Erg belangrijk voor je eigen website is natuurlijk je eigen design, oftewel de 'look and feel' van je website. Drupal maakt het mogelijk om zelfs meerdere grafische schillen te implementeren op de website met je eigen design en leuke extra's. Dit wordt gedaan in het zogeheten 'thema'. Natuurlijk kun je ook een kant en klaar thema downloaden van drupal.org.

Waarom Drupal?

Natuurlijk zijn er meerdere open source CMS-en beschikbaar en - de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen - sommige daarvan zijn eenvoudiger in te richten. Wat Drupal de eerste keuze maakt is de schaalbaarheid. Drupal is uitermate geschikt om uit te breiden, aan te passen en te koppelen aan allerlei externe systemen. Drupal presteert uitstekend voor uitgebreide en complexe webapplicaties in een grotere infrastructuur. Wil je (veel) meer dan een 'platte' website met informatiepagina's met afbeeldingen en dergelijke, dan is Drupal zeer zeker een goede keuze!

Om een idee te geven wat voor systemen Your Source gebouwd heeft, kijk dan in onze portfolio.